TPB fyller tio – har piraterna kvar sin mojo?

Foto: SVT
Foto: SVT

The Pirate Bay firar tio år, och ikväll ordnar Piratpartiet födelsedagskalas i Upplands Väsby. Det hade varit intressant att vara på plats och ta tempen på piratrörelsen så här ett drygt år före nästa val men jag kommer tyvärr att missa tillställningen.

Igår var jag emellertid med i Kulturnyheterna och sade några ord om fildelningens och The Pirate Bays betydelse. Vi ska inte sticka under stol med att sajten haft stor betydelse, både för piratrörelsen i stort, som en symbol för fri spridning av information och kultur (upphovsrättsskyddad eller ej), och för att tvinga fram en utveckling av lagliga musik-, film- och tv-tjänster på nätet.

Piratrörelsen har varit vingklippt sedan Piratbyrån lade ner, Peter Sunde, Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm Warg tog ett steg tillbaka från The Pirate Bay och ett floppartat försök gjordes att sälja sajten till en misslyckad affärsman. Nu när det finns en hel del bra lagliga alternativ för att lyssna på musik och se film och tv på nätet känns det nog inte heller lika angeläget att försvara de olagliga som det gjorde för tio år sedan, så det är inte underligt att Piratpartiet numera hellre pratar övervakning, integritet, patent, öppen källkod och upphovsrätt i ett bredare perspektiv än just fildelning.

Om jag var Piratpartiet skulle jag se kvällens festlighet inte bara som ett tillfälle att dricka rom och ägna sig åt fildelningsnostalgi utan även som en kickoff för en valkampanj som kommer att pågå i drygt ett år från och med nu. Det är svårt att föreställa sig en mer tacksam skara att rekrytera valarbetare bland än 5000 överförfriskade Pirate Bay-anhängare.

Jag skulle även se festen som ett gyllene tillfälle att sprida budskapet om nästa steg i valkampanjen: den stora demonstrationen när Barack Obama kommer till Stockholm i nästa månad. Tiotusentals demonstranter i Guy Fawkes- och Edward Snowden-masker på Stockholms gator blir en mäktig manifestation mot den amerikanska övervakningen av all vår kommunikation på internet, som bör kunna samla inte bara piratpartister utan även frihetligt sinnade försvarare av mänskliga rättigheter från andra partier och organisationer från hela landet.

Förutsatt, förstås, att de faktiskt planerar en sådan demonstration, men det vore tjänstefel att inte göra det. Obamas besök, tajmingen för det och anledningen till det är ett tillfälle man inte har råd att missa. Piratpartiet har tydligen inga problem att locka folk till en stor fest. Frågan är om de har den politiska mojo som krävs för att få ut folk på gatorna.

2 thoughts on “TPB fyller tio – har piraterna kvar sin mojo?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *