Välkommen till P2P-övervakningssamhället

Foto: Dropcam

Här om dagen avslöjade Network World en rysk sajt som streamar direkt från 73000 övervakningskameror runtom i världen, däribland över 900 i Sverige. Detta är möjligt eftersom kamerornas ägare inte har bytt ut  deras standardlösenord. Och, förstås, för att privatpersoner äger alltfler övervakningskameror, som används för att övervaka hem, husdjur… och andra människor.

Vårt nya övervakningssamhälle är idag delvis crowdsourcat, och det har förstås betydelse för hur vi ser på det när vi i allt större utsträckning blir både offer och förövare. Med alltmer utbredd och decentraliserad övervakningsteknologi bygger vi tillsammans ut övervakningssamhällets infrastruktur.

Trenden mot att vi alltmer övervakar oss själva och andra – inte minst genom sociala medier – brukar kallas social övervakning. Och forskare menar att även den förändrar våra beteenden, precis som övervakningen som säkerhetstjänster och kommersiella intressen står för.

Idag har jag en krönika i SvD om den här trenden. (Skriven före avslöjandet om Insecam.):

Vår nya storebror heter Ingegerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *