När mellanmjölken besegrar terrorn

"16000300030645-Boliden-Riksantikvarieämbetet" by Riksantikvarieämbetet / Pål-Nils Nilsson, CC-BY. Licensed under CC BY 2.5 se via Wikimedia Commons.
16000300030645-Boliden-Riksantikvarieämbetet” by Riksantikvarieämbetet / Pål-Nils Nilsson, CC-BY. Licensed under CC BY 2.5 se via Wikimedia Commons.

Aldrig har väl Sverige känts mer som landet mellanmjölk än i utvecklingen av fallet Mutar Muthanna Majid. Först en doft av internationell terrorthriller: Någonstans i Sverige dväljs ondskan, en hängiven IS-mördare som vill attackera oss. Säpo höjer hotnivån, manar till allmän uppskrämdhet, men säger mycket lite om vem de letar efter och var, eller hur vi kan hjälpa till. Stefan Löfven bestämmer att vi behöver mer övervakning och gränskontroller och annat smått och gott. Allt för vår heliga säkerhets skull.

Utredningens hemliga efterspaningar kommer av allt att döma ingen vart, förrän en bild på den misstänkte läcker till pressen, mot Säpos vilja, sannolikt från någon polis som tänker att det ändå kan vara en god idé att få allmänhetens hjälp. Då hör också en kvinna av sig. Hon har sett Majid stupfull på bussen, på väg från Skellefteå till Boliden.

En insatsstyrka åker till Bolidens flyktingboenden. Avfyrar inga femtusen skott för att klara av den terrormisstänkte, som i St Denis. De avfyrar inga alls, ber bara Majid och några av hans kompisar att följa med. Vem vet, kanske är han för bakfull för att idas göra motstånd. Kanske är han bara inte särskilt uppfylld av jihad. Folk som sett honom berättar att han brukar hänga på badhuset i Boliden, och ibland åka in till Skellefteå och kröka på Allstar Bar, sannolikt det främsta exemplet på västlig dekadens man kan hitta i stan.

Förståsigpåare som Magnus Ranstorp och Hans Brun går snabbt ut för att visa sig expertiga. De hyllar Säpo såklart. Och Säpo ska rättmätigt hyllas för att de i samarbete med polisen genomförde ett lugnt, sansat och effektivt gripande. Men vad gäller spaningsinsatsen verkar det onekligen som att polisens, pressens och allmänhetens agerande var avgörande, inte Säpos.

Det råder ingen tvekan om att även en måttligt målmedveten snubbe som dricker stor stark på Allstars kan vara en del av ett allvarligt terrorhot. Men det är bra att få en påminnelse, mitt i all bombastisk tredjevärldskrigetretorik om barbarisk ondska och nya övervakningsbehov, om att även potentiella terrorister är verkliga människor och att sunt förnuft trots allt är en bra grej, även i desperata tider.

Att vara landet mellanmjölk är en mäktig, avundsvärd grej. Det hoppas jag att vi kan fortsätta med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *