Piratrörelsen som försvann

Idag har jag ett reportage i Svenska Dagbladet om folkrörelsen som försvann. För ett och ett halvt år sedan var piratrörelsen en ursinnig maskin, med FRA-lag, Ipred-lag och Pirate Bay-dom som bränsle. När hovrättsförhandlingarna i Pirate Bay-målet börjar på tisdag finns bara fragment kvar av den rörelsen och debatten. Jag försöker teckna en bild av vad som hänt, med kommentarer från Unni Drougge, Rasmus Fleischer, Anna Troberg och Per Strömbäck.

Trots att det är en förhållandevis lång artikel känns det som att jag egentligen bara skummat på ytan. Det finns mycket kvar att diskutera om tvistemål, medierapportering, valrörelse, Antipiratbyråns aktiviteter, och så vidare. Så kör hårt – det verkar redan vara livat i artikelns kommentartråd! Den djupintresserade rekommenderas också att läsa antologin Efter The Pirate Bay som gräver i olika riktningar för att se var den digitala politiken och retoriken landat.

En brasklapp kan vara på sin plats: En av rubrikerna på SvD-webben är “Så knäcktes Pirate Bay”. Det är inte riktigt vad artikeln handlar om; jag har inte ens pratat med de fyra som ska infinna sig i hovrätten på tisdag. Artikeln handlar om piratrörelsen i bredare bemärkelse. Piratbyrån som lagts ner, The Pirate Bay som förlorat sin ideologiska strålglans, och ett piratparti som kämpar på med ett stöd som räknas i promille.

6 thoughts on “Piratrörelsen som försvann

 1. The Pirate Bay är större än någonsin. Anledningen till att det säkert kan framstå som att piratrörelsen inte finns längre är att frågan om fildelning är överspelad.

  Fildelning kommer alltid att finnas så länge det finns människor som älskar kultur.

  Däremot så är frågan om rättssäkerhet och integritet större än någonsin. Vi har ett läge i Sverige idag där lobbybolag kan stifta lagar och hota vanliga medborgare som älskar kultur.

  Det är det som rättegången och piratrörelsen måste handla om – demokrati vs korporativism. Annars ligger vårt samhälle mycket illa till.

 2. Ja det är få som pratar fildelning numera, men är frågan egentligen överspelad? Jag tror nog att fildelningen och upphovsrätten kommer upp på dagordningen igen men då som en del av en större diskussion om nätpolitik som bland annat inkluderar de andra frågor du nämner.
  Jag ser egentligen piratbegreppet och dikotomin pirater/antipirater som mer överspelade än fildelningsfrågan. Men så länge Piratpartiet håller fast vid sitt namn finns ju i alla fall ett minne av piratrörelsen kvar 😉

 3. Visst kommer det en större diskussion om nätpolitik. Problemet är att den handlar om censur, inskränkningar i demokratiska- och mänskliga rättigheter och om hur privata bolag ska få styra innehåll.

  Det är ett jätteproblem för det demokratiska internet, och diskussionen behöver vändas till att diskutera just demokrati och integritet…

  Den som lever får se vart det bär 🙂

 4. Anledningen att fildelningen knappt är omtalad är helt enkelt för att de ~15% av Sveriges befolkning som fildelar helt enkelt fortsätter ge blanka fan i orimligheter som ipred.

  När man börjar dra åt lagarna så pass orimligt att man börjar kunna snoka på vad folk skickar till varandra – ja, då har vi infört massövervakning på ett sätt inte ens Kina kan drömma om. Det är naturligtvis totalt oacceptabelt, men det har inte hindrat många intressen från att försöka sätta lås och bom på det där obekväma fenomenet internet.

  Jag skulle vilja säga att du är tidigt ute att skriva dödsrunor. 🙂

 5. Sedan så gjorde aldrig Ipred-lagarna och liknade speciellt mycket. Det var några offer som kom i kläm då de högre makterna ville göra en skrämseleffekt. Efter det hände inte speciellt mycket. Det var främst media som höll diskussionen vid liv, annars skulle den säkert ha slutat tidigare än så.

 6. Leo: Fildelning som opinionsbildande frågeställning är kanske tillfälligt överspelad eftersom de som inte fattat vad saken gäller nu inte sannolikt kommer att förstå om man fortsätter tjata om saken.

  Dock är fildelning fortfarande en _central_ fråga som driver integritetsaspekterna på Internet. Det är denna grundkloss som grundande piratbyrån, piratpartiet och ung pirat samt fortsätter att forma filosofin som driver piratrörelsen vars uttrycksformer går från det radikala (cryptoanarchy.org) till det anpassade (GNU, Creative commons).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *