Piraterna och rättvisan

Idag skriver jag i Svenska Dagbladet om den tyske karriärförbrytaren Kim Dotcom, som är precis en sådan fildelande superskurk som underhållningsindustrin drömt om. Processen mot Dotcom och tjänsten Megaupload kommer att bli den viktigaste piraträttegången sedan Pirate Bay-målet, som fick ett snöpligt slut idag, när Högsta Domstolen meddelade att den inte kommer att ta upp det till prövning. De fyra männen bakom fildelningstjänsten har med andra ord bara att acceptera de fängelsedomar och böter som fastställdes i hovrätten.

Att HD ignorerar överklagan är trist, inte bara för att jag själv fördjupat mig i fallet, utan även med tanke på allmänintresset. Inte minst har målet betydelse för att klargöra hur tungt man kan luta sig mot principen om skydd för mellanhänder som exempelvis låter användare dela filer med varandra. Det hade onekligen varit intressant att se landets främsta jurister resonera kring det.

I England tycks däremot Högsta Domstolen ha tid att pröva lite vad som helst. Jag vet inte hur man annars ska tolka att de tar upp Julian Assanges utlämningsorder när två tidigare instanser och en enig kår av juridiska experter tycker att fallet är klart som korvspad.

Krönika: Fildelaren som superskurk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *