Piraterna

”Piraterna – De svenska fildelarna som plundrade Hollywood” är en reportagebok om den svenska piratrörelsen. Tillsammans med Anders Rydell har jag intervjuat människorna bakom The Pirate Bay, Piratbyrån, Piratpartiet, och även deras antagonister för att berätta historien om hur svenska pirater angripit etablissemanget, upphovsrätten samt vanliga föreställningar om kulturproduktion och -konsumtion. Den svenska piratrörelsen består av en brokig och intressant skara människor vars tankar har fått gensvar över hela världen.

Sagt om boken:

“Det är som att läsa en rafflande deckare. Anders Rydells och Sam Sundbergs reportagebok ‘Piraterna’ är en pageturner, en skickligt men återhållsamt dramatiserad dokumentär om ett fenomen som för alltid kommer att förändra synen på intellektuellt arbete och hur det ska lönas. […] Skildringarna av piratrörelsens organiska framväxt är det allra bästa med ‘Piraterna’. Anders Rydell och Sam Sundberg har faktiskt skrivit en bok med klassikerpotential.”

Andreas Ekström, Sydsvenskan

“En imponerande bok är det: initierad, pedagogisk, balanserad, skriven som en thriller. […] Anders Rydell och Sam Sundberg är journalister, inte medieteoretiker; ändå lyckas de ge en rejäl historisk bakgrund till kampen mellan upphovsrättsförsvarare och nedladdningsivrare.”

Anders Johansson, Aftonbladet

“Det är perfekt läsning inför det stundande rättegångsdramat. På lite drygt 200 välskrivna och lättlästa sidor följer vi hela historien om tillkomsten av svenska Piratbyrån (som ett svar på Antipiratbyrån), enfrågepartiet Piratpartiet och Pirate Bay.[…] Det här är helt enkelt en höjdarbok av Anders Rydell och Sam Sundberg som är väl insatta i ämnet. De både underhåller och är pedagogiska och trots en del nödvändig teknisk beskrivning bör de flesta kunna hänga med hela tiden (ordlista finns också.)”

Peter Åkesson, Corren

“Nivån [på fildelningsdebatten] har efterhand blivit något bättre, och tar nu ytterligare ett kliv uppåt med Anders Rydells och Sam Sundbergs nyutkomna reportagebok Piraterna. Där skildras på ett lättillgängligt och sakligt sätt den svenska fildelarrörelsen och deras motståndare. Boken ger en översiktlig bild av var vi befinner oss idag och hur vi hamnade här.
[…]
Den som tycker att det här med fildelning är väldigt svårt att förstå bör läsa Piraterna.”

Malte Persson, Expressen

“Rydell och Sundberg lyckas göra spännande läsning av problematiken. “Piraterna” är en fängslande och informativ skildring av en av vår tids stora debattfrågor, och av Sveriges centrala roll i densamma. Som introduktion till ämnesområdet är den utmärkt.”

Adam Svanell, Kristianstadsbladet

“Den bok om fildelning som Sam Sundberg och Anders Rydell ger ut är en i god mening amerikansk sådan. Piraterna. De svenska fildelarna som plundrade Hollywood beskriver ett rykande aktuellt fenomen, i berättelsens rafflande form, med hjältar, skurkar och en serie spännande strider mellan pirater och antipirater som alltid, ofrånkomligen, slutar på samma sätt: antipiraterna får se sina planer sjunka i kölvattnet av den tekniska utvecklingen.”

Nicklas Lundblad, Svenska Dagbladet

“Ett riktigt bra reportage. Rydell och Sundberg skriver både effektivt och medryckande.”

Daniel Levin, Göteborgs-Posten

“En välskriven och rent av spännande reportagebok”

P O Ågren, Västerbottens-Kuriren

“Den är skriven som en rafflande thriller om fildelning, dess skapare och motståndare samt dess motståndare.”

Ulf Lundén, Dalademokraten

“Fascinerande och omvälvande bok”

Erik Hammar, Smålandsposten

“Det är en spännande, kunnig och intressant bok Anders Rydell och Sam Sundberg skrivit.”

Sanna Wikström, Gefle Dagblad

“En intressant reportagebok som ger en bra utgångspunkt för den som vill veta mer om fildelning och upphovsrätt.”

Jenny Andersson, Hallandsposten

“Anders Rydell och Sam Sundbergs Piraterna är ett spännande och djuplodade reportage. Ämnet fildelningen på internet visar sig ha fler bottnar än man först inser.”

Fredrik Borneskans, Borås Tidning

“Anders Rydells och Sam Sundbergs bok [är] nödvändig läsning för dem – och de är inte få – som fortfarande känner sig vilsna i fildelningsdebatten och i sitt stilla sinne undrar vad det egentligen är fråga om.”

Markus Huss, Uppsala Nya Tidning

“Oavsett vilken ståndpunkt läsaren har i frågan, så kommer alla som vill förstå kulturens framtid få en god behållning av sin läsning.”

Waldemar Ingdahl, Sundsvalls Tidning

“Rydells och Sundbergs bok kunde inte ha kommit mer lägligt.”

Alexandra Sundqvist, NSD

“En fantastisk bok. Så ren, nykter och tydlig. Och därför otroligt
kraftfull. Den är redan en del av historieskrivningen”

Sigge Eklund